Sukkerindhold i Champagne

Champagne producenterne laver mange forskellige champagner med meget differencieret sukkerindhold. Smag er meget individuel og derfor skal der være noget til enhver smag.
Langt størstedelen af den champagne, der sælges i dag er med betegnelsen “Brut”. Det vil sige med et sukkerindhold på under 12 gram sukker pr. liter Champagne.
I gammel tid var Champagne meget sød men med årene har smagen hos kunderne udviklet sig til den mere tørre Champagne, som der produceres rigtig meget af i dag.
En del bruger den søde Champagne til aperitif og til kage osv. mens den tørre Champagne til forskellige madretter og til “bare fordi” Champagne, som vi kalder en flaske der åbnes “bare fordi” man har lyst 😄🍾🥂.
Når i ser på flaskens etiket vil sukkerindholdet være defineret sådan her:

BRUT NATURE/BRUT ZERO
Knastør – under 3 gram sukker pr. liter

EXTRA BRUT
Meget tør – under 6 gram sukker pr. liter

BRUT
Tør – under 12 gram sukker pr. liter

EXTRA DRY
Halvtør – 12-17 gram sukker pr. liter

SEC
Let tør – 17-32 gram sukker pr. liter

DEMI SEC
Halv sød – 32-50 gram sukker pr. liter

DOUX
Sød – over 50 gram sukker pr. liter

På fransk udtales bogstavet t normalt ikke men men ordet Brut skal udtales “Bryt”. Sådan udtaler franskmændene i alt fald ordet😂
Find din favorit. Prøv forskellige Champagner og find ud af hvad der rammer dine smagsløg. Vi vil prøve at skrive hvad vi synes om vores Champagner så i har noget at gå ud fra.

Leave a Comment